A kastély fejlődése

A fotó szakkör tevékenysége során gyűjtőmunkát végeztünk a szűkebb környezetünkről készült régi képek felkutatására. A következő képek ekkor kerültek elő a falu kastélyának történetéből, melynek eredményét most összegeznénk:

Kastély_1
1921-es képeslapon

Az első kép még a századforduló elejéről származik, a képeslap szerint 1921-ben adták ki, melyen Borbély Maczky Emil nemzetgyűlési képviselő úrilaka látható. Maczky borsodbótai születésű, a falu leghíresebb embere, aki országgyűlési képviselő, majd Miskolc főispánja lett.

Kastély_2
A két világháború közötti állapot

A második kép a II. világháború előtti időszakból származik, a pontos évszám nem állapítható meg. A képeslap hátoldala szerint a Hangya Szövetkezet kiadása, melynek érdekessége, hogy a fekete-fehér fotót utólag kézzel színezték ki. Az épület jellege egészen megváltozott, valószínűleg az eredeti épületet elbontották és a helyére egy nagyobb épületet emeltek.

Kastély_3
A II. világháború idején

A harmadik kép a II. világháború környékéről származhat, pontos időt itt sem tudunk. Az épület bal szárnyához hozzátoldtak egy új részt, valamint új manzárdtetőt kapott, a középső kiugró rész pedig kupolát. Ezzel lezárult a Maczky-korszak, a II. világháború után a főispán halálával a kastély funkciója is megváltozott.

A kastély épülete napjainkban
A kastély épülete napjainkban

A negyedik kép napjainkban mutatja be a kastély épületét. Jelenleg az óvoda és a gyerekház található meg az épületben. Közben átesett egy felújításon is, amely a tetőt, a külső falat és az épület belsejét is érintette.

Köszönettel tartozunk Kriston Alfréd, Frédi bácsinak, aki a rendelkezésünkre bocsájtotta ezeket a régi képeslapokat. A képek digitálisan javítva lettek, hogy az eredeti állapothoz közeli formát mutassanak.

Vélemény, hozzászólás?